Predaj pozemkov NsP v Medzilaborciach: prokurátor protestuje, poslanci nekonajú

27.07.2005 Snina

Medzilaborce 26. júla (TASR) - Členovia mestského parlamentu v Medzilaborciach na svojom dnešnom zasadnutí nerozhodli o proteste Okresného prokurátora v Hume...
Medzilaborce 26. júla (TASR) - Členovia mestského parlamentu v Medzilaborciach na svojom dnešnom zasadnutí nerozhodli o proteste Okresného prokurátora v Humennom proti predaju 7818 metrov štvorcových pozemkov v areáli tunajšej nemocnice s poliklinikou (NsP). Navyše po odchode jedného z nich, Tomáša Semanca prestal byť poslanecký zbor uznášaniaschopný, a tak primátor Mirko Kaliňák schôdzu po asi 10 minútach ukončil.

Tento majetkový prevod za jednu korunu schválili poslanci na svojom rokovaní v máji. \"Obdarovaným\" bol Dušan Bučko z Humenného, ktorému v závere roka 2004 odsúhlasili v parlamente predaj poliklinickej časti NsP a jej vlastníkom sa stal od 1. januára 2005. Uznesenie o majetkovom prevode však vetoval primátor a nepodpísal ho. Podľa neho boli porušené viaceré právne normy platné pre samosprávu napríklad pri narábaní s majetkom. V tomto zmysle si osvojil protest prokurátora, v ktorom sa uvádza, že pre mestá ako sú Medzilaborce je cena metra štvorcového takého pozemku okolo 140 Sk.
Primátor po rokovaní pre TASR naznačil, že do dvoch týždňov opäť zvolá rokovanie mestských poslancov. Podľa neho je dnešné konanie nezodpovedné, pretože \"problémy treba riešiť, a nie pred nimi utekať\". Zároveň tento spor bráni transformácii NsP. V programe dnešného rokovania bol napríklad aj návrh na schválenie zakladacej listiny a štatútu NsP Medzilaborce, nezisková organizácia. NsP je už len podľa názvu, pretože jej zostala lôžková časť. Po prevode na mesto od 1. januára 2003 sa stala mestskou príspevkovou organizáciou. Bremenom je dlh NsP 40 miliónov Sk ešte z obdobia pred jej delimitáciou.
 

Vyberte región